Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on haastavaa ja usein myös hankalaa. Varsinkin peruskoulusta tulleelle nuorelle, joka on aloittamassa ammatillisia opintoja voi olla haastavaa hahmottaa omia taitoja, kykyjä ja persoonallisuuden piirteitään. Miten nuori osaisi parhaiten sanoittaa mitä on tehnyt harrastuksissa, vapaa-aikana, kesätöissä tai tet-jaksolla? Miten sanoittaa toiselle ihmiselle se, millainen ihminen hän on tai millaisessa työkulttuurissa hän haluaisi työskennellä? Miten nuori osaisi kuvata tulevaisuutensa niin hyvin, että kaikki ymmärtäisivät, kun ei vielä itsekään tiedä mihin on matkalla?
Osaaminen on tärkeää pääomaa. Jokaisella meistä on oma ainutlaatuinen osaamisprofiilimme. Osaaminen voi koostua tiedosta, taidosta, kokemuksesta ja verkostoista. Tietoa karttuu opinnoissa, taitoa käytännön tekemisessä, harjoittelemalla ja opettelemalla. Kokemusta kartuttaa työkokemuksen lisäksi myös elämänkokemus ja harrastustoiminta. Verkostot taas tuottavat osaamiseen lisää ajankohtaista tietoa, asioiden seuraamista sekä uusien näkemysten omaksumista. Mutta miten sanoittaa tämä kaikki osaaminen ja vielä tuoda se esille tulevalle työnantajalle?
Oman osaamisen sanoittamiseksi Osata-projekti on kehittänyt prosessin nimeltä Osaamismatka, jonka aikana opiskelijat kehittävät oman persoonansa näköisen ja itselle sopivan tavan tehdä näkyväksi omaa osaamistaan. Puhutaan osaamissalkusta, jota voidaan kuljettaa mukana ja näyttää tulevalle työnantajalle. Osaamissalkkua voidaan päivittää koko ajan ja tarpeen mukaan. Se on koulutuksen ja työelämän mittainen salkku. Osaamismatkan aikana opiskelijat pohtivat lähtökohtiaan, omaa osaamistaan ja muuta ammatillista kasvuaan sekä osaamismatkan aikana tapahtuvaa osaamisen kehittymistä niin opinnoissa, työpaikalla tapahtuvana oppimisena kuin vapaa-ajalla ja muussa elämässä. He tuottavat osaamissalkkuun materiaalia omalla tavallaan esimerkiksi kirjoittaen, kuvittaen, piirtäen tai videoilla.
Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Sedun aikuiskoulutuksessa työnhakuvalmennusta on toteutettu muun muassa TE-toimiston ostopalveluna jo monen vuosikymmenen ajan. Työnhaun asiakirjojen laatiminen ja oman osaamisen markkinointi on kuulunut oleellisesti eri koulutuksiin. Reformin myötä työnhakuun tulee kiinnittää huomiota entistä enemmän kaikissa koulutuksissa. Tämä haastaa myös Sedua pohtimaan, miten opettaa ja ohjata nuoret markkinoinaan omaa osaamistaan.
” Nykypäivän työmarkkinoilla yleistyvät erilaiset rohkeat tavat tuoda esille oma osaaminen. Rohkein muoto niin nykypäivänä kuin tulevaisuudessakin on video-CV. Videot ovat nuorille tyypillinen itseilmaisun väline ja miksei jatkossa myös työnhaussakin. Jo lyhyelläkin videolla työnhakija voi tehokkaasti kertoa omista tavoitteistaan, persoonastaan, vahvuuksistaan ja osaamisestaan”, sanoo Sedun Uraohjaaja Aki-Pekka Koivusalo. Nykyaikana videon tekeminen on käytännössä mahdollista lähes jokaiselle. Tämä vaatii kuitenkin nuorelta rohkeaa asennetta olla oman osaamisensa puolesta puhujana.
Toinen rohkea tapa nostaa esille omaa osaamista on itsensä brändääminen, jossa työnhakija pyrkii rakentamaan omasta osaamisestaan brändiä, tunnettua tuotetta. Brändäys on onnistuessaan mahtava ja työnantajaa kiinnostava juttu, mutta vaatii tekijältään omistautumistaan.
Oma osaaminen voidaan tuoda esille myös tekemällä nettiprofiili. TE-hallinnossa on jo työttömälle työnhakijalle CV-netti, joka on julkinen kanava. Monelle työnhakijalle jo tämänkin tekeminen on vaikeaa. Osaamismatka auttaa ja antaa eväitä myös nettiprofiilin tekemiseen.
Oman osaamisen esille tuomisen kevein muoto on sähköinen kirjoitettu CV, perinteinen A4-konsepti. Se on tekijälleen edullinen, mutta omalla tavallaan myös haastava. Siinä oma osaaminen joudutaan tiivistämään hyvin suppeaksi.
On käytetty menetelmä mikä tahansa, sen sanoma työnantajalle tulee olla: Täällä on osaaja ja olen käytettävissä! Osaamismatkalla haetaan vastauksia siihen, mikä on kullekin opiskelijalle sopiva tapa sanoittaa ja markkinoida omaa osaamistaan.
Kati Yli-Lahti
Kirjoittaja on Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Sedun pedagoginen kehittämissuunnittelija