Tulevaisuuden työelämässä korostuvat jatkuva oppiminen, koulutusalojen ja -asteiden osaamisyhdistelmät sekä kyky nähdä osaaminen osana erilaisia urapolkuja. Tarvitaan yksilöllisiä siirtymiä ja monialaista verkostotyötä. Monialaisen uraohjauksen verkkovalmennuksen tavoitteena on perehdyttää osallistujat osaamisidentiteetin rakentumiseen, uraohjaukseen eri ulottuvuuksiin sekä siirtymävaiheiden ohjaukseen. Tavoitteena on myös tukea ohjattavien työhön tai jatko-opintoihin sijoittumista, jatkuvaa oppimista sekä tulevaisuusorientoituneen urasuunnittelun taitoja.
Monialaisen uraohjauksen verkkovalmennus sisältää kaksi osiota, joista ensimmäisessä keskitytään kokonaisvaltaiseen ohjaukseen ja toisessa osiossa osaamisidentiteetin vahvistamiseen. Kumpikin osioista sisältää neljä sisällöllistä teemaa ja oppimistehtävää, joiden avulla voi kerryttää osaamista osion tavoitteisiin liittyen. Verkkovalmennuksen voi opiskella omassa tahdissa joko itsenäisesti tai esimerkiksi yhdessä kollegan kanssa. Kokonaisuus on 5 opintopisteen laajuinen.
Verkkovalmennuksen ensimmäisessä osassa pureudutaan ohjaustyötä ohjaaviin arvoihin, asenteisiin ja ammattietiikkaan sekä holistiseen ohjaukseen ja ohjauksen ulottuvuuksiin. Lisäksi mietitään, miten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistetään urapoluilla ja miten monialaisessa uraohjauksen verkostossa toimitaan. Millaisilla käytännön toimilla voidaan rakentaa sellainen ympäristö, jossa kaikilla yksilöillä on turvallista toimia omana itsenään ilman ennakkoluuloja tai oletuksia?
Osaamisidentiteettiin kuuluu olennaisena kyky nähdä oman osaamisen merkitys osana työelämän erilaisia verkostoja ja monialaista yhteistyötä. Verkkovalmennuksen toisessa osiossa syvennytään osaamisidentiteetin rakentumiseen ja osallisuuden vahvistamiseen ohjauksen keinoin. Lisäksi perehdytään jatkuvan oppimisen sekä kestävän tulevaisuuden ja osaamisen teemoihin.
Verkkovalmennuksen pohjalta on mahdollista hakea digitaalista osaamismerkkiä, jolla voi osoittaa monialaisen uraohjauksen osaamista. Merkki on nykyaikainen ja myös tulevaisuuden tapa sanoittaa omaa osaamista tavalla, joka ei ole välttämättä nähtävissä tutkinto- ja työtodistuksista.
Syksyn 2021 ajan käynnissä oleva verkkovalmennuksen valtakunnallinen pilotti on loppusuoralla ja sen päätyttyä osallistuneet voivat hakea osaamismerkkiä. Pilotin aikana kerätyn palautteen perusteella valmennuksessa on ollut antoisaa erityisesti monipuolisten teemojen yhteinen pohdinta sekä omakohtainen harjoittelu. Pilottien arvioinnin pohjalta viimeistellään kaikille avoin monialaisen uraohjauksen verkkovalmennus ja osaamismerkki, jotka julkaistaan keväällä 2022.
Lisätietoja:
Johanna Ollila, tutkimuspäällikkö
Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus
johanna.ollila(a)utu.fi, puh. 040 520 0222
Uraohjauksen verkkovalmennus on kehitetty Osaamismatkalla-hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa ohjaustyötä tekevien uraohjausosaamista digitaalisissa palveluissa ja kehittää eri koulutuksenjärjestäjien välistä yhteistyötä. Tarkoituksena on lisätä ohjaustoimijoiden osaamista opintojen joustavista suoritusmahdollisuuksista sekä kouluttaa ohjaajia osaamisidentiteettiä tukevien ja tulevaisuussuuntautuneiden ohjausmenetelmien hyödyntämiseen. Hankkeen rahoittaa (8/2020–4/2022) Euroopan sosiaalirahasto ja rahoitusta koordinoi Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.