Länsi-Lapin alueella on tehty yhteistyötä nuorten ja nuorten aikuisten palveluissa ainakin 2000-luvun alusta asti. Torniossa oli tuolloin työryhmä, jonka vetäjänä oli Tornion työvoimalasäätiö. Ryhmä ei kokoontunut kenenkään mahtikäskystä, vaan siihen kutsuttiin niitä ruohonjuuritason toimijoita, joiden asiakaskunnan katsottiin muodostuvan pitkälle samoista henkilöistä.
Aluksi ryhmässä oli mukana työvoimalasäätiön ohjaajia, toisen asteen oppilaitosten kuraattoreja ja opinto-ohjaajia, mielenterveysalan työntekijöitä, päihdetyöntekijä ja sosiaalitoimiston työntekijä. Vuosien varrella mukaan tuli lisää toimijoita mm. nuorisotoimesta, TE-toimistosta ja Kelasta.
Aluksi kokoonnuimme pari-kolme kertaa vuodessa virallisesti, mutta tutustuimme myös muuten toisiimme, kävimme vierailuilla toistemme työpaikoissa ja tutustuimme toistemme työnkuviin – benchmarkkasimme siis, vaikka termi oli meille kaikille ehkä silloin outo. Oli todella antoisaa oppia toisten töistä ja huomata, että kaikkea ei tarvitse osata itse, vaan on aina kaveri, jolle voi kilauttaa ja kysyä neuvoa. Luottamusta rakennettiin pitkään ja jos työntekijä vaihtui, hän yleensä pienellä paikkakunnalla jo tiesi yhteistyökuvioista. Yhteistyötä kehitettiin vuosia ennen kuin kukaan keksi Ohjaamo-brändin tai alkoi sitä meille esitellä. Hieman hämmästelimme uutta brändiä – sehän oli samaa toimintaa, mitä olimme tehneet vuosia. Myöhemmin lakiinkin kirjattiin kunnille velvoite muodostaa monialainen ohjaus- ja palveluverkosto nuorten asioiden edistämiseksi. Meille se oli helppoa, koska Torniossa, Keminmaassa ja Kemissäkin verkosto jo toimi, toki joka kunnassa hieman eri tavoin, mutta toimi.
Nykyään monialaiseen verkostoon kuuluu aikaisemman verkoston lisäksi poliisin, ammattikorkeakoulun edustaja, Torniossa Haaparannan sosiaalitoimen edustaja, etsivä nuorisotyö ja seurakunnan nuorisotyön edustaja.
Verkostomainen työskentely hyödyttää kaikkia osapuolia ja varsinkin ohjausta tarvitsevaa nuorta tai nuorta aikuista. Asiakkaan näkökulmasta parasta on varmaan se, että hänen ei tarvitse itse googlailla kaikkia tarvitsemiansa ohjeita ja neuvoja, vaan yhden luukun periaatteella asiat hoituvat sutjakasti, enimmäkseen. Ohjattavan asiakkaan tarpeen mukaan voidaan myös koota tarpeellinen ryhmä työntekijöitä/asiantuntijoita ja kokoontua yhdessä hänen kanssaan miettimään ratkaisua kyseessä olevaan pulmaan.
Ammattien muuttumisen ja osaamisvaatimusten muuttumisen vuoksi on hyvä, että omaa urapolkuaan ja työllistymistään suunnittelevalla on apunaan erilaisia asiantuntijoita, jotka auttavat löytämään sen osaamisidentiteetin, joka helpottaa oman paikan löytymisessä. Asiakkaan etu on, että palveluverkostossa toimivat arvostavat toistensa asiantuntemusta ja yli organisaatiorajojen voivat tukeutua toisiinsa kiperissäkin kysymyksissä. Osaamisidentiteetin löytämisessä tarvitaan monipuolista osaamista ja verkostossa on paras osaaminen.
Kaisu Liiten ja Jenni Ranta
Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia
Ammattiopisto Lappia, Tornio