Ammatillisessa oppilaitoksessa uraohjaajan työ on liikkuvaa, luovaa monialaista ohjaustyötä. Työtä tehdään oppilaitoksen kaikissa yksiköissä ja yhtä paljon myös oppilaitoksen seinien ulkopuolella. Ohjaustyössä onnistumisen edellytys on asiakkaan omien toiveiden selvittäminen ja tulevaisuuden tavoitteen selkiyttäminen. Tavoitteen selkiyttämiseen kannattaa käyttää aikaa ja antaa asiakkaan rauhassa rakentaa tulevaisuuden kuvaa. Kun tämä työ on tehty ja uraohjaaja on malttanut kuunnella ja tukea asiakasta, voi ryhtyä järjestämään konkreettisia asioita asioiden edistämiseksi.
Tulevaisuuden rakentamiseen liittyy aina monien käytännön asioiden järjestämistä. Tähän työhön kannattaa ottaa mukaan ne tahot, jotka kyseisiä asioita hoitavat. Käytännön asioiden edistämiseen Ohjaamo on erittäin hyvä paikka. Ohjaamo ja sen työntekijät voivat toimia tukikohtana, jossa ja josta käsin asiakkaan asioita sujuvasti hoidetaan. Ohjaamon vahvuus on se, että siellä on asiantuntijoita työllisyyteen, koulutukseen, toimeentuloon, asumiseen ja vapaa-aikaan liittyen. Kaikki elämän osa-alueet on huomioitu. Samaan aikaan voi siis monialaisessa ohjauksessa hoitaa niin toimeentuloon kuin vaikkapa asumiseen liittyvät asiat.
Kun halutaan elämään muutosta, liittyy näihin tilanteisiin aina jonkinlainen siirtymä. Organisaatioiden välisellä yhteistyöllä ja ohjauksella varmistetaan, että asiakas pääsee siirtymään esimerkiksi TE-palveluiden tai kuntakokeilun asiakkuudesta Sedun opiskelijaksi tai toisinpäin: jos valmistunut ei heti löydä töitä tai ei pysty kokoaikatyöhön, yhteistyöllä ohjataan valmistuva sujuvasti oppilaitoksesta työllistymistä edistäviin palveluihin. Turvaverkkoja täytyy aktiivisesti punoa tiheämmiksi erityisesti organisaatioiden ja palvelujen välille.
Uraohjaajan työtä tehdään suurelta osin muualla kuin omassa työhuoneessa
Uraohjaajan työ on itsenäistä, mutta sitä ei voi koskaan onnistuneesti tehdä yksin. Ihmisiä täytyy lähteä tapaamaan sinne, missä heillä on jo asiakkuus tai mihin heidän on helpoin tulla uraohjaukseen. Kannattaa siis hyödyntää asiakkaalle tuttuja paikkoja ja tuttuja ihmisiä. Uraohjaajan ammattitaitoon kuuluu se, että ymmärtää toimia moniammatillisesti. Uraohjaaja ei voi tietää kaikesta kaikkea, joten eri asiantuntijoiden mukaan ottaminen ohjaustyöhön on tärkeää. Ammatillinen verkostoituminen tarkoittaa sitä, että vastavuoroisesti autetaan toisiamme asiakastyössä yli organisaatiorajojen.
Omassa työssäni Sedussa opinto-ohjaajat ja kuraattorit ovat erittäin tärkeitä työkavereita. He tuntevat opiskelijansa ja kun huoli herää, he toimivat. Opot ja kuraattorit ovat lisäksi tärkeitä linkkejä opettajiin ja muihin opiskelijan kannalta tärkeisiin henkilöihin. Ohjaamossa työpareinani toimivat mm. sosiaaliohjaajat, etsivät nuorisotyöntekijät ja erityisnuorisotyöntekijät sekä kuntakokeilun omavalmentajat ja TE-palveluiden ohjaamokoordinaattori. Myös Kela on ohjaamotyössä tärkeä yhteistyökumppani. Seinäjoen Moni-info neuvoo ja ohjaa maahanmuuttajia, ja heidän kanssaan yhteistyö lisääntyy koko ajan.
Monialaisen ohjauksen voima ja taika on se, että asiakkaalla on useampi kuin yksi henkilö myönteisenä peilinä: rohkaisemassa ja kertomassa, sinä pärjäät kyllä ja asiat järjestyvät.
Susan Sinimäki
Uraohjaaja
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu